Pedodontie - asistenta stomatologica acordata copiilor

Este specialitatea care se ocupa de ingrijirea dintilor copiilor. Ea reprezinta o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul specific al dintilor de lapte si al dintilor permanenti tineri (asistenta stomatologica acordata copiilor) si cuprinde :
  1. Tratamentul curativ si profilactic al dintilor copiiilor ;
  2. Profilaxia anomaliilor dento-maxilare;
  3. Prevenirea cariilor si afectiunilor gingivale ;
  4. Controlul placii bacteriene;
  5. Indicatii pentru periajul dentar si igiena bucala corecta .
Medicul pedodont este mai mult decît doar cel care pune plombe, el îţi poate ajuta copilul să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. El te poate ajuta să eviţi sau să reducă severitatea viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont. Pedodontia cuprinde si tratamente profilactice (fluorizari, sigilari, etc), deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor si astfel se evita aparitia unor tulburari in dezvoltarea si eruptia dintilor definitivi provocate de diverse afectiuni ale dintilor de lapte. El vă poate ajuta să aveţi un copil cu un zîmbet frumos, strălucitor şi fără carii.

CAND MERGEM LA DENTIST?
Varsta la care copilul trebuie spalat pe dinti incepe cu eruptia primului dinte si continuat pina cind el deprinde tehnica corecta de periaj, iar prima vizita la cabinetul stomatologic se se faca nu mai tarziu de 3 ani. Aceasta este varsta la care se termina de regula eruptia dintilor de lapte (acum copilul are 20 de dintisori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic sa se realizeze treptat, inainte sa apara dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.
Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la perioada de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la varste înaintate.

Pentru prima vizita la medicul dentist copilul trebuie pregatit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta şi să asigure medicului o imagine cat mai plăcută fără să-l sperie.
Vorbeste-i copilului tau despre cat de mare este si ca a sosit momentul sa faca o vizita medicului dentist. Incerca sa ai o atitudine cat mai pozitiva ca impreuna sa reusim sa creem o experienta placuta puiutului tau, iar el sa revina cu placere in cabinet .
Daca aveti o anxietate legata de “trecutul” dumneavoastra in cabinetul stomatologic incercati sa o ascundeti copilului dumneavostra si sa nu ii transmiteti acestuia frica. Incercati ca nu folositi cuvinte ca durere, frica, injectie. Noi folosim un vocabular special prin care explicam copilului fiecare manopera pe care o vom face, urmarind ca el sa se relaxeze si sa ii faca placere acesta noua experienta benefica lui.
Datorită specialităţii noastre trebuie să luăm în considerare că cel mic nu este tot timpul în apelele lui şi, în aceste situaţii, chiar dacă este programat, este bine a se renunţa la şedinţa din ziua respectivă pentru ca copilul să nu capete repulsie faţă de tratamentul stomatologic.
Strategia noastra in tratarea copiilor (si nu numai) se bazeaza pe profilaxie si controale regulate. Astfel asiguram copilului un plus de confort caci prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive.
Recomandam controale regulate la 6 luni care constau in consultatie si igienizarea profesionala a dintilor. De asemenea recomandam aplicarea de doua ori pe an a gelurilor cu fluor in vederea cresterii rezistentei smaltului .

CE URMARIM PRIN PROFILAXIE?
Profilaxia primara are drept scop evitarea aparitiei procesului carios, iar in realizarea ei pot interveni atat masuri nespecifice privind starea de sanatate,regimul alimentar, cat si masuri specifice care sa favorizeze o mai buna mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topica - aplicarea de fluor pe suprafata dintilor) sau sigilarea dentara.

CE ESTE SIGILAREA DENTARA ?
Profilaxia cariei dentare se incepe de la o varsta frageda la copii, din momentul eruptiei primului molar definitiv pe arcada - la SASE ani.

Primul molar definitiv (sau molarul de sase ani) erupe in spatele tuturor dintilor de lapte fara ca primul dinte de lapte sa se schimbe.


Cea mai buna metoda de profilaxie este sigilarea santurilor si fosetelor (gropitelor de pe suprafata dintelui).
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta profilaxia pentru cariile aflate pe suprafetele ocluzale ale dintilor in santuri si fosete. Aceste carii apar si datorita faptului ca iginizarea in aceste fisuri este mai dificila datorita dimensiunilor mai mici decat diametrul firelor din periutele de dinti, situatii in care fisurile profunde creaza spatii de retentie alimentara si de placa bacteriana, factori ideali pentru declansarea procesului carios.
Sigilarea santurilor ocluzale este considerata o metoda de imunizare a suprafetelor dentare, cea mai sigura de profilaxie primara, ale dintilor recent erupti si se realizeaza cu rasini composite opace sau transparente  fotopolimerizabile.
Sigilarea dentara se realizeaza printr-o metoda simpla pe care o realizam in cabinetul Smart Dental.

Sfaturi utile in preventia cariilor dentare:
  • Reduceti frecventa consumului de alimente intre mesele principale
  • Incurajati spalarea dintilor si folosirea atei dentare
  • Atentie la bauturile consumate (cu continut crescut de zahar)
  • Evitati consumul de alimente lipicioase(caramele, bomboane gumate)